content top

Copiii sa isi descatuseze politicos energiile, respectand toate regulile

joc de copiiSaptamana trecuta, in parc, mai multe mame de copii mai mititei stateau langa tobogan si faceau legea printre ai copii mai mari:
“Nu te urca pe acolo! Scarile sunt in partea cealalta! Uite, se murdaresc ceilalti copii cand se dau! Ia si sterge acuma!”

Am ajuns sa am alergie la oamenii care, din obsesie pentru control, imi limiteaza propriul copil. Este in regula sa se suie cu picioarele pe tobogan? Adica respecta regulile? Nu, nu le respecta. Dar chiar trebuie sa o faca de fiecare data? Exista vreun moment in care copiii nostri sunt liberi? Liberi sa zbiere cat vor, sa faca tocana de praf, sa se urce pe garduri si in pomi, sa alerge pana la epuizare, sa cada lati storsi de energie?

Pentru noi, ca si copii, aceste momente se petreceau zilnic. Ieseam afara singurei si faceam ce voiam. Eram liberi si asta ne ajuta sa respectam regulile care chiar contau. Pentru ca aveam unde ne descatusa energiile. Acum, copiii ies in parc cu parintii de mana si trebuie sa isi elibereze politicos energiile si respectand fiecare rahat de regula. Apropo, chestia cu murdaritul hainelor era o obsesie pentru parintii nostri, pentru ca nu aveau masini de spalat si apa calda si asta facea viata lor mult mai grea. Noi continuam, inr-un mod absolut tamp, sa avem aceleasi obsesii, numai ca motivul e long gone.

Ca sa vedeti ca inteleg despre ce e vorba, cand era Sof mica si curata si arata impecabil, nici mie nu imi placeau cei ce se urcau invers pe tobogan. Si putin pentru ca se murdarea Sof, dar mai ales pentru ca mi se pareau necivilizati si needucati. Era clar ca nu intelegeam nevoile copiilor mai mari. Cu toate astea, nu m-am dus niciodata sa fac legea la tobogan si acum imi pare bine ca nu am facut-o. Pentru ca acum ii inteleg. Urcatul pe tobogan, prin alta parte decat pe scari, e o provocare, aceeasi pe care o aveau copiii cand se urcau in pomi. E un fel de a spune “M-am saturat sa ma sui pe aceleasi scari de 4 ani de zile. E plictisitor. Incerc si altceva.” E un semn de normalitate.

Asa ca sa-i mai scutim pe cei mici, sa ne folosim cu bucurie de masinile de spalat (ca s-au inventat ca sa-ti usureze viata, nu sa faca din tine un freak al curateniei) si sa nu mai facem legea, intr-un mod absolut stupid, la tobogan, aratand ca niste penibili.

Inca ceva. Si copilul tau se va urca prin alta parte, cand va veni vremea, asa ca nu-ti mai bate gura inutil.

Articole Similare:

Pin It

Comentariile sunt inchise.