content top

Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor

“Jason are 10 ani. Tatal lui este agent de vanzari, in consecinta este plecat mult timp din oras, cam patru sau cinci zile pe sptamana. In weekend, el tunde iarba si face si alte treburi prin gospodarie. Din cand in cand, merge sambata la meciurile de fotbal. Jason nu-si vede prea mult tatal. Cum principalul limbaj de iubire al lui Jason este timpul acordat, el nu simte ca ar veni prea multa iubire din partea tatalui sau. Tatal lui este obosit din punct de vedere fizic si emotional atunci cand ajunge acasa la sfarsit de saptamana si nu are chef sa suporte glumele copilaresti.

Tipul lui de disciplina este insotit de vorbe aspre, spuse pe un ton manios. El crede ca disciplina consta in ceea ce are nevoie Jason, si anume un tanar care sa stie sa-si asume raspunderea. Insa, in realitate, Jason respinge acest tip de disciplina si se teme de tatal sau. Nu doreste sa ii indeplineasca dorintele si-si petrece mai tot weekend-ul evitandu-l.

Chiar si un observator intamplator isi poate da seama ca exista o legatura intre lipsa de iubire a tatalui si lipsa de respect al lui Jason. Vorbele aspre ale tatalui si tonul manios pot fi tolerate de un copil care se simte in siguranta in privinta iubirii din partea tatalui sau; dar cand rezervorul este gol, ca in cazul lui Jason, o asemenea metoda de disciplina genereaza manie si contrariaza, in loc sa aprofundeze simtul raspunderii.

Daca Jason s-ar fi simtit iubit de tatal sau, atunci ar fi inteles ca acest tip de disciplina este, cel putin dupa parerea tatalui, spre binele lui. Dar cum copilul nu se simte iubit, el considera disciplina administrata de tata o forma de egoism.
…..
Categoric ca este de foarte mare importanta sa va iubiti neconditionat copilul. Puteti face acest lucru mult mai  eficient daca stiti si vorbiti toate limbajele iubirii. ”

                                        Gary Chapman – Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor

Am ales sa incep cu un citat ca sa fiu sigura ca va captez atentia (e un mic truc, pentru ca nu m-as pricepe niciodata sa scriu atat de iscusit). Am ales citatul asta in particular dintr-un motiv personal…anume ca limbajul principal de iubire al Sofiei este timpul acordat :) . In carte veti gasi exemple pentru toate cazurile posibile.

Gary Chapman identifica 5 “limbaje” in care copiii (dar e valabil si pentru adulti) inteleg cel mai bine iubirea.

“Adica cum? Eu fac atatea pentru copilul meu…n-are cum sa nu-si dea seama ca-l iubesc”  v-ati putea gandi. Si ar fi si natural sa o faceti. Dar nu ar fi neaparat corect. Pentru ca, fiecare dintre noi intelegem si simtitm iubirea in feluri diferite. Spre exemplu, eu as putea sa simt ca sunt iubita atunci cand cei din jur ma ajuta (la treburi casnice sau orice alte sarcini am de dus la bun sfarsit). Asta imi spune mie ca ei se gandesc la mine si ca le pasa. Cel mai probabil, daca serviciile reprezinta o dovada principala de iubire pentru mine, voi fi tentata sa imi arat iubirea in acest fel…adica ajutandu-i pe oamenii pe care ii iubesc. Este insa posibil ca ceilalti sa se simta cei mai iubiti atunci cand sunt mangaiati, sau cand primesc daruri, sau cand petrecem timp impreuna, sau cand vorbele mele ii linistesc sau le dau curaj. Atunci as putea face 1 milion de lucruri pentru ei…dar nu ar putea egala niciodata o mangaiere, un dar din suflet, o ora petrecuta impreuna, o vorba buna. 

Exista cinci modalitati în care oamenii primesc iubirea

  • mângâierile fizice
  • cuvintele de încurajare
  • timpul acordat
  • darurile
  • serviciile

In carte veti afla despre fiecare dintre ele si cum sa descoperiti care este principala modalitate (sau care este mixul de modalitati) in care copilul vostru receptioneaza cel mai bine iubirea. Cartea este presarata cu multe exemple si cazuri reale din care puteti  invata si care va vor ajuta sa imbunatatiti relatia cu copiii, ceea ce va face cu siguranta sa aveti un copil mai fericit si, in consecinta, mai usor de disciplinat.

E tentant sa spui “asa sunt eu, asa ma manifest. ceilalti trebuie sa ma accepte si sa ma inteleaga asa”. Este alegerea noastra sa facem asta si banuiesc ca ar putea fi mai usor de facut cu prietenii, cu colegii de munca, poate (pentru unii) chiar cu partenerul de viata. Cand alegem sa facem asta cu copiii, ne gandim de doua ori. Din punctul meu de vedere…e o incapatanare inutila sa adoptam pozitia asta, cu oricine… Pentru ca aceste limbaje se exerseaza si se invata. Eu am invatat cu Sof (cred ca are cel mai greu limbaj de iubire dintre toate, apropo :) ) dar recompensa pe care o primesc depasteste orice efort depus.

Gasiti cartea AICI.

Articole Similare:

Pin It

Comentariile sunt inchise.