content top

Curcubeul explicat la gradinita

Activitatea de astazi ne da ocazia de a le explica piticilor putin din fenomenul curcubeului. De fapt este un fenomen mai complicat, pe care il vor invata la scoala la lectia de refractie si dispersie a luminii. Deocamdata insa, le putem povesti cele de mai jos.

Curcubeul este un fenomen optic care poate fi observat dupa ploaie (atunci cand apare soarele), uneori chiar in timpul acesteia sau independent de ploaie, atunci cand in atmosfera se afla picaturi de apa in care se reflecta lumina.

Primavara, se poate observa  destul de des curcubeul din timpul ploii. Spuneam cand eram copii ca ploua cu lacrimi de curcubeu. Curcubeul se formeaza datorita luminii soarelui ce se reflecta in picaturile de ploaie. Raza alba de lumina se descompune in mai multe culori:

ROGVAIV – rosu, portocaliu (orange), galben, verde, albastru, indigo si violet

La vara, vom putea realiza un curcubeu artificial, stropind cu un furtun, atunci cand e soare. In copilarie, putea observa curcubeul in aspersoarele de pe camp :) .

Pentru o semnificatie biblica a curcubeului, le puteti citi Arca lui Noe (in varianta pentru copii). Copiii vor fi incantati sa afle ca acel curcubeu pe care au ocazia din cand in cand sa il observe pe cer, este dragostea si promisiunea lui Dumnezeu fata de oameni de a nu mai trimite potop pe pamant.

Astazi am realizat un ornament – curcubeu din hartie colorata, sfoara si putina vata. Vedeti pasii in materialul video atasat si fotografii mai jos. Spor la treaba!

curcubeul explicat la gradinita

Norisor curcubeu

Curcubeu explicat la gradinita

Norisor curcubeu

Articole Similare:

Pin It

Comentariile sunt inchise.